I helgen var jag med och tävlade i en kockduell på Älska-Mat mässan i Malmö. Det var ett tufft motstånd men jag lyckades gå vinnande ur duellen med detta musselkok.
4 port.
Ingredienser:
2 nät blåmusslor
2 msk smör
100 gram rökt sidfläsk
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1/2 rör chili
2 tsk finhackad/riven färsk ingefära
3 flaskor á 33cl. torr äppelcider
2 stora äpplen
2 dl vispgrädde
salt och peppar
Tillbehör
Dijonaise:
3 dl majonäs
2 msk dijonsenap
Grönkålskrutonger:
1 bit levainbröd, kan vara dagsgammalt
1/2 dl matolja
100 gram grönkål
salt och peppar
Gå igenom musslorna och skrapa bort eventuellt skägg och smuts på musslorna. Kasta de musslor som inte är stängda.
Hacka lök, vitläk, chili och ingefära. Fräs alltsammans i smör i en stor kastrull.
Tärna sidfläsket fint. Blanda ned sidfläsket i grytan.
Låt det fräsa tills löken blivit mjuk och sidfläsket blivit stekt.
Slå på cidern i grytan och blanda i tärnat äpple.
Låt puttra i ca 15 min.
Blanda majonäsen med dijonsenapen blanda eventuellt i lite svartpeppar.
Heta upp olja i ett vid stekpanna och kasta i grönkålen som du delat i små bitar. Det fräser väldigt mycket från grönkålen så var bered med ett lock.
När grönkålen blivit krispig ta upp den på en tallrik med hushållspapper.
Oljan som blir kvar i pannan har nu en god smak av grönkål.
Riv eller skär ned brödet i grova krutonger och fräs de i oljan som du stekt grönkålen i.
Salta och peppra.
Lägg i musslorna i koket och lägg på locket. Musslorna behöver 5-7 min för att blir klara. Ryst eventuellt lite på grytan så musslorna kommer en i spadet.
När musslorna öppnats, häll i grädden i grytan och låt det koka upp.
Smaka av om det behövs mer salt och peppar.
Servera musslorna i en djup skål med krutonger och dijonaisen.
Smaklig spis!