Den här middagen är en riktigt håll-käften middag som du kan bjuda på när du vill imponera på någon.
Stekt ankbröst på bakad rödkål med apelsinsås och potatis och purjolökspuré
4 pers
2 st ankbröst
apelsin
purjolök
salt och peppar
Olja till stekning
Skär ett rutmönster i fettkappan på ankan. Stek ankan med fettsidan nedåt i hett panna. Tills skinnet blivit krispigt. Stek några minuter på andra sidan. Sätt in ankan i ugnen på 150 grader. När innertemperaturen är 55 grader ta ut ankan och låt den vila i ca 20 min. Skär upp tunna skivor av ankbröstet.
Apelsinsås
½ dl socker
Saften från 2 apelsiner
½ dl sherryvinäger
5 dl kalvfond
1/2 dl rödvin
2 msk grand marnier
Salt och peppar
Karmelisera sockret. När sockret är gyllene häll i apelsinsaft, sherryvinäger och rödvin. När sockret lösts upp slå på kalvfond och låt det reducera till ca hälften. Toppa med Grand Marnier och smaka av med salt och peppar.
Bakad rödkål med apelsin och morot
Rödkål
Salt och peppar
honung
2 apelsiner
4 st knippmorätter
Skär klyftor av rödkålen. Baka rödkålen i ugnen på 150 grader. Koka morötterna i ca 10 min, känn med en sticka så att de är mjuka.
Filéa ut klyftor ur apelsinerna.
Bryn lite smör i en panna och släng i moröterna och apelsinklyftorna. Bara vänd de i smöret så de får en fin glansig yta.
Potatis och purjolökspuré
500 gram mjölig potatis
½ purjolök
1 dl mjölk
1 dl grädde
50 gram smör
Skala potatisen och skiva i tjocka skivor. Koka potatisen i ordentligt saltat vatten till att den blir mjuk.
Grovhacka purjolöken och fräs den i smör. När purjolöken blivit mjuk slå på mjölk och grädde. Låt det stå att småputtra på svag värme i ca 20 min eller tills att potatisen är klar. Pressa potatisen och den gräddkokta purjolöken. Slå över gräddmjölken som purjolöken puttrat i över den pressade potatisen. Eventuellt behövs inte all vätska, men ta så mycket till önskad konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.
Servering
Skär upp ankbröstet, viktigt att skära mot fibrerna. Lägg skivorna av ankbröstet på en sked sås på tallriken. Lägg rödkålsklyftan på andra sidan av tallriken och lägg ovanpå moröterna och apelsinen, toppa med lite smörgåskrasse. Spritsa ut potatis- och purjolökspurén på den sista delen av tallriken.
Låt väl smaka!