Att laga mat med en så unik smak som kaffe är inte helt lätt men när man får till det är det väldigt intressant. Gravlaxsås är ett sådant exempel, här har jag även tillsatt lite apelsinskal.
Snabbgravad lax med gravlaxsås och en touche av kaffe
Förätt för 4 pers
Gravlaxsås
2 msk svenks senap
1 msk fransk senap
3 msk socker
skal från ½ apelsin
1 msk rödvinsvinäger
1,5 dl rapsolja
3 msk kaffe
2 msk fint skuren dill
Salt och vitpeppar
Blanda ihop alla ingredienser utom olja, kaffe och skuren dill. Droppa sedan i oljan under omrörning så att såsen tjocknar. Blanda därefter i kaffet och smaka av med salt och peppar.
Snabbgravad lax
200 gram laxfilé
1 dl socker
1 dl salt
½ dl grovmalda kaffebönor
Blanda socker salt och kaffebönor. Täck laxen med blandningen och låt det stå i kyl i minst 1 h. Skölj av laxen och torka av den. Skär sedan upp den i tunna skivor.
Rödkål och äppelsallad
¼ rödkålshuvud
2 st fint tärnade äpplen
1 tsk rödvinsvinäger
½ tsk finrivet apelsin skal
1 tsk apelsinsaft
2 msk olivolja
Strimla rödkålen fint och blanda med övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar.