10 varianter på citron

on

IMG_3093.PNG

En syrlig dröm
4 pers

Om man som jag gillar en syrlig och fräsch dessert som avslutning på en god middag kan man göra denna dessert. Den är kul och kommer garanterat att imponera på dina gäster. För den som vill minska på stök i köket, undvik det spunna sockret.

Grillad citron kolasås
4 citroner
1 dl socker
2 dl grädde
1 stor msk smör

Dela citronerna på mitten. Heta upp en grillpanna och stek citronerna med stekytan nedåt till de nästan blivit lite brända.
Täck en stekpannas botten med socker. Ha spisen på medlehögvärme. När sockret smält och fått en bärnstensaktig brun färg pressa i de grillade citronerna. Pressa genom en sil så att kärnorna inte kommer med.
Klicka i smöret och koka upp till en glansig karamell.

Lemon curd
3 citroner
1,5 dl socker
50 gram smör
2 ägg
2 äggulor

Pressa saften och riv skalet från citronen. Blanda citron -saft och cest med ägg och socker i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. När de första bubblorna kommit ta av det från kastrullen, då skall det ha blivit en tjock kräm. Klicka i smöret och låt krämen svalna i kylen.

Italiensk maräng
5 äggvitor
2 dl socker
2 dl vatten

Koka upp socker och vatten till en sockerlag. Låt det koka tills det uppnår 123 grader.
Vispa samtidigt upp äggvitan till ett fast skum. Häll sedan i den varam sockerlagen i äggvitan under vispning. När du hällt i all sockerlag, vispa marängen tills den svalnat.

Färskostkräm – Kan bytas ut mot en kula vaniljglass
1 dl vispad grädde
100 gram färskost
100 gram mascapone
2 dl italiensk maräng.
1 tsk vaniljpulver
2 msk lemoncurd

Vispa mascapone och färskosten så den blir smidig. Blanda i den vispade grädden, ta gärna lite av ostmassan och börja blanda ut i lite av grädden så att krämen blir slät. Blanda sedan i resterande av grädden och vänd sist i den italienska marängen.

Blanda sist i lemoncurden.

Spunnet socker
2 dl socker
2 dl vatten
100 gram glykos

Koka upp socker, vatten och glykos till en sockerlag, när den uppnåt temperaturen 155 grader ta av den från plattan och låt den svalna något.
Förberedd innan en sopkvast liggande över två stolar och lägg oljat bakplåtspapper under.
Ta den varma sockerlagen och doppa två gafflar och dra över sopkvasten snabbt så att det bildas tunna, tunna sockertrådar som stelnar direkt.

Mördegs smulor
50 gram smör
2 dl mjöl
1 dl socker
½ dl hackad mandel

Mixa ihop smöret med de torra ingredienserna så att det bildas en smulpaj. Lägg smulorna på en plåt och baka i ca 8 min i ugnen på 175 grader, eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.

Montera
Lägg en stor klick av färskostkrämen på ena sidan av tallriken. Klicka ut lemoncurd, kolasås och italienskmaräng på andra sidan av tallriken. Placera ut lite färska bär på tallriken, hallon, blåbär eller jordgubbar funkar bra. Bränn eventuellt av marängerna lite med en brännare så de får en gyllene färg. Ta ett nystan av sockertrådaran och lägg över klickarna. Smula sista över lite av mördegssmulorna.

 

Lycka till!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s