TacoFiesta

on

IMG_3047.PNG

Jag är inget fann av det färdiga kittet i butikshyllorna. Jag gillar mina tacos lite annorlunda, lite mer robusta och lite mer varierande. Det här receptet innehåller måna små recept som kan användas som tillbehör vid andra tillfällen.

 

Varför nöja sig med en taco när man istället kan göra 3 olika sorters taco, det här receptet bjuder på en smakupplevelse utan dess like. Mina tacos tar med dig på en resa från Mexicos bakgator till det Kivik med en touch av Indien. Häng med på resan du med! Allra helst tar du med ett gäng kompisar och en god öl på tåget.

Tid: 90 minuter i högt tempo
4 pers
Ingredienser
Vetetortilla
5dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
1,5 dl hett vatten
1 msk smör
½ msk olja

Blanda alla torra ingredienser. Tärna ned smöret i den torra blandningen.
Blanda ut oljan i det hetta vattnet och häll i vattnet i den torra blandningen.
Knåda ihop till en smidig deg.

Låt jäsa 20 min.
Kavla ut vetetortillas och stek dem på hög värme i torr panna.
Lägg de varma tortillabröden i en fuktig handduk så att de behåller sig mjuka.

Mexicansk bakgata

Fried beans
1 pkt förkokta bönor ca 400 gram.
2 dl kokt basmatiris
5 körsbärstomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
½ tsk oregano
1 tsk paprika pulver
½ tsk chilipulver

Blanda bönor med hackad lök, ris och kryddor. Lägg i en ugnsfast form och sätt in i ugnen på 230 grader. Ta en lite större form så att röran inte ligger för trångt då kokas allt ihop iställlet för att rostas i ugnen. När bönorna börjar öppna sig är det klart. ca 15-20 min. Ta ut och rör om emellanåt.

Tomatsalsa
2 tomater
½ röd lök
1 msk hackad färsk koriander
1 vitlöksklyfta
½ tsk lime saft och skal fån ½ lime
½ tsk hackad chili
Hacka ned allting och blanda till en salsa. Smaka av med salt och peppar.

Avocadoemulsion
1 avocado
2 msk matolja
1 vitlöksklyfta
saft från ½ lime
Salt och peppar
Mixa avocado till en slät massa. Börja att vispa i oljan i en tun stråle. Blanda i vitlök och limesaft. Smaka av med salt och peppar.

Bred avocadoemulsionen i botten på 4 bröd, lägg på någon grönsallad exempelvis machesallad. Lägg bönröran på salladen och toppa med tomatsalsan och några kvistar färsk koriander. 

Fishtaco vid kusten

Fisk
1 filé av vitt fisk, exempel torsk, kolja etc.
1 ägg
1 dl mjöl
1 tsk salt
1dl panko
5 dl neutral olja till fritering
Flingsalt

Skär fisken i bitar och dubbelfritera bitarna, först i vetemjöl, sedan ägg och sist panko. Värm upp oljan till ca 160 grader. Fritera fiskbitarna. Ta upp fiksbitarna och låt de droppa av på hushållspapper. Strö flingsalt över fiskbitarna.

Chiliaioli
1 dl majonäs
1 vitlöksklyfta
½ finhackad chili
Saft från ½ lime
salt och peppar
Blanda majonäsen med den hackade chilin och pressa i vitlöksklyftan. Smaka av med salt och peppar och limesaft.

Mangosalsa
1 mogen mango
½ rödlök
½ finhackad chili
skal och saft från 1 lime
1 msk hackad färska koriander
Salt och peppar
Hacka alla ingredienser och blanda ihop till en salsa.

Rödkål
1 kvarts huvud rödkål
1-2 tsk vinäger
1 tsk salt
Strimla rödkålen fint, blanda med vinäger och salt. Banka rödkålen så att kålen börjar släppa vätska.

Bred chiliaioli på 4 vetetortilla, lägg rödkålen i botten. Lägg på 1-2 bitar fisk, toppa med mangosalsan och ytterligare lite chiliaioli.

Svintaco från Kivik med en touch av Indien

Curry majonnäs
2 äpple
1 gul lök
2 morötter
2 tsk curry
½ dl matolja
1 dl majonnäs
Salt och peppar

Skala och hacka alla grönsaker fint. Fräs grönsaker och curry i den upphetade oljan. När det fräst och fått lite färg, slå ned värmen till låg temperatur och låt det stå att småputtra till alla grönsaker har blivit mjuka, ta av från värmen och låt svalna.

Mixa curryfräset till en jämn smet. Blanda ut curry pastan med majonnäs efter smak. Salt och peppra.

Karré
500 gram fläskkarré
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk krossad fänkål
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 msk matolja
½ chilifrukt
1 citron saft och skal
1 dl äppelmust

Strimla fläskkarrén. Hacka lök, chili och vitlök. Blanda den strimlade karrén med alla kryddor och olja. Låt det marineras i ca 30 min gärna mer.

Stek köttet så det får fin färg, slå sedan ned värmen så att köttsaften får puttra bort. När köttet fått färg och all köttsaft kokats bort slå på 1 dl äppelmust. Låt musten kokas in i köttet, smaka av med kryddor, salt och peppar.

Kålsallad
Gör en sats av samma kålsalladen som till fishtacon.
1 Äpple
½ rödlök
Strimla äpplet och rödlöken fint och blanda med kålsalladen.

Smeta ut currymajonnäs på 4 vetetortilla, lägg rödkålen i botten på brödet. Lägg sedan köttet på salladen och toppa med ytterligare lite currymajonäs och lite persilja.

Smaklig måltid!

Annonser

En kommentar Lägg till

  1. Lena Gudmundsson skriver:

    Fantastiskt gott istället för traditionella kittet från tacohyllan i affären. Men vad ni har jobbat under era 90 minuter,den tiden räckte inte till mig.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s