Eftersom jag är mjölkallergiker betyder nästintill alla mathögtider antingen inget alla eller hemmagjort. Fettisdagen är en sådan dag. Det finns inte semlor som är mjölkfria eller veganska någonstans. När det kommer till bakverk frågar jag ofta efter veganska alternativ eftersom många inte vet skillnaden på mjölkproteinfritt och laktosfritt. Då är det säkrare att fråga efter veganskt, då är det inga mejeriprodukter inblandade.
Men eftersom det inte finns i min närhet får man istället ställa sig vid degbunken själv. Hemligheten till framgång är min snabbpimpade mandelmassa som lyfter hela semlan.
Detta är mitt sätt att göra semlor.
Ingredienser för ca 10 medelstora semlor
Kardemummabullar
25 gram jäst för söta degar, inte hela världen om det är vanlig jäst
3 dl sojamjölk
3 msk socker
1 krm salt
1 msk hela kardemummakärnor
7 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
75 gram rumsvarmt mjölkfritt margarin
Smula jästen i en degbunke. Värm sojamjölken tills den är fingervarm.Rör ut sojamjölken med jästen. Mortla kardemummafröna, köp inte malen kardemumma, det är sådan skillnad på smaken. Tillsätt de mortlade kardemummafröna socker och salt. När jästen rörts ut tillsätt mjöl och bakpulver. Tärna margarinet och blanda i degbunken. Knåda degen tills margarinet fördelat sig.
Låt degen jäsa 40 min under bakduk.
Forma degen till bullar och lägg på en plåt. Låt de jäsa under bakduk 30 min till.
Grädda bullarna i ugnen på 200 grader i 8-10 min.
Låt bullarna svalna på galler.
Mandelmassa
Lite överdrivet att göra sin egen mandelmassa kan jag tycka, men jag brukar piffa till den färdiga med rostad mandel, det tillför både smak och crunch.
100 gram färdig mandelmassa
50 gram sötmandel
Rosta mandeln på 150 grader i ca 15 min eller tills de börjar knäppa. Ta ut de och låt de svalna något.
Mixa mandeln till ett grovt hack, så att det fortfarande finns bitar av mandel kvar.
Riv mandelmassan på rivjärnets grova sida.
Blanda den rivna mandelmassan med den mixade mandel, tillsätt eventuellt lite vatten för att göra det lättare att blanda.
Montera ihop semlan med mandelmassa i botten, vispad sojagrädde och sist men ack så viktigt lite pudrad florsocker på toppen.
Efter denna semla kommer du aldrig vilja köpa en igen!