Jag öppnar kylen och där ligger en vettskrämd broccoli, ett paket färs och lite visen ruccola. What to do? – Tillaga rasket!
Indiskt ris
Basmatiris för 4 pers.
2 tsk gurkmeja
1 msk hela korianderfrön-som mortlars fint.
1 broccolibuket, ca 500 gram
salt
Koka upp riset enligt beskrivningen på paketet, tillsätt gurkmejan och de bortlade korianderfröna under uppkoket.
Bryt ned broccolihuvudet i mindre buketter (kasta ej stammen) och rosta de på 175 grader i ca 20 min eller tills de börjar bli lite mörka i kanterna.
När riset är klart, rör i det med en gaffel och tillsätt lite sesamolja. Toppa riset med broccoli, lite oatly freiche och ruccola.
Färs
500 gram blandfärs
1 gul lök
1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chili
1 tsk curry
250 gram champinjoner
1 msk mangochutney
Salt och peppar
Fräs all kryddor i en hetpanna, tillsätt lök och blandfärs. Bryn det tills det blivit tort i pannan, tillsätt strimlad purjolök och champinjoner. Precis innan servering tillsätt mangochutney och smaka av med salt och peppar.
Fräsch salsa
1 broccolistam
1/2 färsk ananas
1/2 gurka
1/2 chili
1 vitlöksklyfta
saft och skal från 1 lime
Olja
Salt och Peppar
Skiva broccolistammen i tunna skivor eller på en mandolin. Tärna ned ananasen och gurkan. Finhack chilin och vitlöken och blanda alltsammans med saft och skal ifrån limen. Toppa med lite olivolja salta och peppra.
Hoppas det smakar!