Pizza på gårdagens rester

on

Dagen-efter pizza

En pizza som du gör på resterna från en riktig lyxig lördagskväll. Mycket av ingredienserna är redan tillagade. Har man inte de tillagade så kan man alltid börja med att baka alla grönsakerna i ugnen eller ta några andra restgrönsaker som du har hemma i kylen. Eftersom vi inte hade tillgång till färsk jäst, gjorde jag en botten med bakpulver istället,då behöver inte degen heller jäsa.

1 pizza i forma av en ugnsplåt ca 2 portioner

Ingredienser
Pizza-deg
1 dl durumvetemjöl
3 dl vetemjöl
½ msk bakpulver
2 ½ msk olivolja
1,5 dl vatten

Tomatsås
1 burk passerade cocktailtomater, krossade tomater fungerar också.
1 ugnsbakad rödlök
1 bakas palsternacka
1 bakad paprika
Några bitar bakad rotselleri
2 vitlöksklyftor
1 schalottenlök
1-2 tsk citronsaft
1 msk smör
2 msk olivolja
1-2 tsk socker
Salt och peppar

Potatis aioli
2 äggulor
ca 2-3 dl matolja
Några droppar citronsaft
2 kalla kokta potatisar
4 -5 vitlöksklyftor

Pizza-topping
1 bit stekt oxfilé (kall) Annat överblivet kött fungerar också
½ ugnsbakad squash
½ ugnsbakad aubergine
2 mozzarellabollar gjord på vanlig komjölk
Hyvlad parmesan

Vinigrette
½ tsk rivet citronskal
1 tsk citronsaft
3 msk olivolja
½ finhackad schalottenlök
Salt och Peppar

Gör så här:

Pizzadeg
Sätt ugnen på 250 grader eller om du har ett pizzaprogram på din ugn.
Lägg in vitlöksklyftorna, med skal på, till potatisaiolin i ugnen.
Sätt även in en tom plåt i ugnen som skall bli varm för att baka pizzan på.
Blanda alla torra ingredienser med olja och vatten. Ställ degen åt sidan.

Tomatsås
Fräs lök, vitlök och de bakade grönsakerna. När schalottenlöken blivit mjuk slå på tomaterna. Salta peppra. Låt stå och småputtra.

Låt det puttra på låg värme ca 20 min.
Mixa såsen slät.
Klicka i smör, häll i olja och socker.
Smaka av såsen och salt eller socka eventuellt.

Potatisaioli
Vispa äggulor med några droppar citron.
Droppa i matoljan samtidigt som du vispar.
När det blivit en tjock och fin majonnäs, salta och peppra.
Riv den kokta potatisen fint och blanda i majonnäsen.
Ta ut vitlöksklyftorna från ugnen och pilla av skalet.
Pressa i vitlöksklyftorna i majonnäsen.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar.

Vinigrette
Blanda alla ingredienser till en vinigrette.

Montera pizzan
Kavla ut pizzadegen.
Ta ut den varma plåten ur ugnen och lägg pizza bottnen på plåten.
Bred ut tomatsåsen på pizzan.
Lägg på squash och auberginen.
Riv isär mozzarellan och sprid ut på pizzan.

Sätt in i ugnen.
Baka i ca 12 min eller tills osten fått fin färg.

Ta ut pizzan ur ugnen.

Toppa med tunna skivor av oxfilén, ta lite av vinigretten på oxfilén.
Klicka ut potatisaiolin över pizzan.
Toppa med lite hyvlad parmesan och flingsalt.

Smaklig måltid!

IMG_2944
Restfest.
IMG_2947
Så glad blev jag.
Annonser

2 kommentarer Lägg till

  1. Rikard skriver:

    Tack för du delar med dig av receptet! Och hoppas du gör det framöver med. :0)

    Gilla

    1. SofieG skriver:

      Det ska jag absolut göra! Och bara att återkomma om något är oklart. 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s