För bra för att vara sant!

Så kan man väl kortfattat sammanfatta första tävlingen i Sveriges Mästerkock. Vi alla hade det nog på känn. Eftersom jag fick gå in först i skafferiet så var det en hel del väsentliga saker jag glömde, exempelvis socker. Därför lämnade jag glatt ifrån mig min korg och blev helnöjd med min nya korg. Jag lovar att det inte blir kyckling sedan på ett tag!

Här kommer receptet som fick Markus att prata!

Rimmat kycklingbröst på potatispurè med brynt smör och vitt sparris. Serveras med en sallad på brysselkål och grön sparris
En rätt med klassiska smaker som passar perfekt för en lördagskväll när man vill laga till något lite extra. Rädds inte av den långa ingredienslistan.

4 portioner
Tid: 75 min
Ingredienser

Kycklingbröst
4 kycklingbröst med skinn
2 dl socker
2 dl salt

½ gul lök
½ röd lök
4 persiljekvistar
4 dl vatten
2 dl vitt vin

5 dl smaklös olja
1 potatis
2 svampar

Sås
6 dl av kycklingavkoket
1 dl vispgrädde
salt och peppar
1 tsk citronskal
½ dl finhackade örter

Potatispuré med brynt smör
600 g potatis
200 gram brynt smör
400 gram vit sparris
ca 1 dl grädde

Salt & vitpeppar

Brysselkål- och sparrissallad
200 gram grön sparris
200 gram brysselkål

2 msk olivolja
1 msk citronsaft
1 tsk citronskal
½ tsk dijonsenap
½ salladslök

Gör så här:
Kycklingbröst
Dra av skinnet på kycklingbrösten.
Blanda socker och salt och täck kycklingen med blandningen,låt vila i kylskåp 30 min.
Tvätta av kycklingbrösten och lägg i en kastrull, slå på vin, vatten och lägg i löken.

Låt nästan börja koka, låt det sedan sjuda i ca 10 min eller till kycklingen har en inner temp på 68 grader.

Värm frityrolja till 167 grader.

Skiva svamp och potatis tunt. Fritera potatis, svamp och kycklingskinn tills det är gyllene och krispigt.
Ta upp det ur olja och låt det rinna av på hushållspapper och salta. 6

Sås
Häll upp kycklingavkoket i en kastrull och reducera ned det till ca 2 dl återstår.
Häll i 2 dl grädde och låt det reducera ned ytterligare.
Blanda i örter och citronskal.
Smaka av med salt och peppar.

Potatispuré
Koka potatisen tillsammans med vit sparris i bitar, i välsaltat vatten.
Pressa potatisen och sparrisen.
Blanda med det brynta smöret och vispgrädde till krämig konsistens.
Smaka av med salt och peppar.

Brysselkål- och sparrissallad
Koka upp vatten och salta väl.
Skala av nedersta biten av sparrisen, så att den inte blir trådig.
Plocka bladen av brysselkålen.

Blanchera sparrisen och kålbladen.
Ta upp och lägg på hushållspapper.

Blanda olja, citronsaft, dijonsenap och fint skivad salladslök.
Smaka av med salt och peppar.

Skär ned sparrisen i bitar.
Blanda sparrisen och kålbladen med vinegretten.

Servering
Lägg upp potatispuré i botten. Lägg på skivat kycklingbröst och toppa med den friterade potatisen, svampen och kycklingskinnet. Servera salladen och såsen vid sidan om.

Annonser

3 kommentarer Lägg till

  1. Caroline skriver:

    Så roligt att se dig i TV- rutan! Undrar ofta hur det gått för ”mina” ungdomar jag träffat genom Ungdomsfullmäktige när jag jobbade i Fältgruppen. Har en känsla av att jag får följa dig i flera program.

    Gilla

    1. SofieG skriver:

      Hej Caroline!
      Vad roligt att höra av dig. Ja det är alltid kul när bekanta från för dyker upp. Var är du någonstans nu?
      Allt Gott
      Sofie

      Gilla

      1. Caroline skriver:

        Idag är jag på Studenthälsan på Lunds Universitet och träffar studenter i enskilda samtal, grupper och jag föreläser ibland om stress. Ett toppenjobb!

        Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s