Lax med fänkål och rosépeppar

on

Jag gillar mat som är enkel men har fantastiska smaker. Det här är en favorit som jag kom på efter att haft en längre obsession av rosépeppar som förtjänar otroligt mer cred!

Fänkål-och rosépeppar rimmad lax med bulgursallad och dillpesto
4 port. 

600 gram färsk laxsida
2 msk socker
1 msk salt
1 tsk rosépeppar
1 tsk fänkålsfrön
ett par vrid med svartpepparkvarnen

Mortla alla kryddor så att rosépepparn och fänkålsfröna krossas. Täck laxsidan med kryddblandningen. Låt såt svalt minst 1 h.
Sätt ugnen på 150 grader. Baka laxen i ugnen till en innertemperatur på 50 grader. Något lägre för den som gillar lite råare inre, personligen brukar jag köra den till 48 grader.

Under tiden gör bulgursalladen och dillpeston.

Dillpesto
3 msk pumpafrön
1 msk solrosfrön
1/2 msk citronsaft + skal från 1/2 citron
3 msk hackad färsk eller fryst dill.
1 dl olivolja
2 msk grovt riven parmesan
1 vitlöksklyfta (kan uteslutas om en mildare pesto önskas)
Salt & peppar.

Mixa all ingredienser med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Bulgursallad
6 dl kokt bulgur(2 dl rå bulgur+ 4 dl vatten + 2 tsk lantbuljong)
2 morötter som skalas till remsor med potatisskalaren
100 gram körsbärstomater
2 stjälkar selleri
100 gram färsk bladspenat

Koka upp morotsstrimlorna i saltat vatten ca 5 min. Blanda alltsammans till en sallad.

Servering
Blanda lite av dillpeston i bulgursalladen och spara lite dillpesto bredvid.

Servera med lite kokta rödbetor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s