Entré i Sveriges Mästerkock 2016

Hej,
Japp, då var premiären gjord. Nu är det officiellt, jag är en av de som ställde mig i den långa kön för att visa upp min mat för tre väldigt kritiska personer. Som allt annat  mitt liv utanför jobbet, gillar jag att skjuta på det in i det sista. Likaså gällande auditionrätten, dagen innan cykla jag Malmö runt för att få tag i alla ingredienser sedan var det hem och provlaga. Det stod mellan mina fishtaco-modernt, kreativt och ganska enkelt eller torskryggen- avancerad teknik, perfektion och högt spel.

Torksryggen fick det bli, någonstans ställde jag mig frågan, vem vill jag vara? Jag bestämde mig för att jag vill vara den som kan vara kreativ och rolig, men för att kunna vara det måste man först visa att man behärskar grumliga tekniker….och det gick vägen!

Sockersaltad torskrygg med vinkokta grönskaer, bakad tomat, dillojla och knaprigt bacon.
4 pers

Ingredienser:
Socker-saltad torskrygg
4 bitar torskrygg, handlas i fiskdisken eller direkt hos fiskhandlaren
2 dl socker
2 dl salt
Blanda socker och salt. Täck torskryggen med socker- och saltblandningen. Låt det vila i ca 15 min. Stek fisken med skinnsidan nedåt tills det släpper från pannan. Lägg in fisken i ugnen på 150 grader och sätt i en stektermometer. När fisken har en innertemperatur på 46 grader, ta ut fisken och låt den vila i ca 5 min.

Vinkokta grönsaker
6 knippemorötter
6 vårlökar eller 1 späd purjolök
3 dl vatten
2 dl vin
2 dl grädde
Salt och peppar
Rensa, skala och skär ned morötterna och purjolöken i jämnlånga stavar. Koka upp vatten och vin. Lägg ned morötterna och löken i det kokande vin/vattnet. Slå ned värmen så att det är precis på kokpunkten. Grönsakerna mår inte bra av att kokas utan skall sjudas. Känn på grönsakerna med en vass kniv eller sticka. Löken går mycket snabbare än morötterna. Ta upp grönsakerna när de är al dente. Låt vätskan sjuda ned till ca 2 dl, slå på grädden och låt det koka ihop. Smaka av med salt och peppar.

Dillolja
1 dl plockad dill
1/2 dl olivolja
1 msk rapsolja smaksatt med krondill från Gunnarshögs gård.
Skal från 1/2 citron + 1 tsk citronsaft
Mixa alla ingredienserna till en jämn olja, smaka av med salt och peppar och eventuellt mer citronsaft.

Till servering
1 pkt ca 16 cocktailtomater som fått stå i ugnen på 150 grader i 30 min så att de blir bakade.
1 pkt fint hackad, stekt bacon
1 purjolöksblad som fått ligga i ugnen samtidigt som fisken så att det blivit riktigt bränt.
Några kvistar med plockad dill.

Tillagningsordning:
Börja med att lägga tomaterna i ugnen, göra grönsakerna och därefter fisken. Bacon, dillojla och sotad purjolök hinner du göra under tiden eller så kan du förbereda det innan.

Montering/Uppläggning 
Börja med att lägga grönsakerna på en rad i mitten på tallriken. Lägg torskryggen ovanpå. Häll såsen i botten på tallriken, ej över fisken. Skumma eventuellt upp såsen med en stavmixer och lägg ett moln av skum uppe på fisken. Lägg någon tomat uppe på fisken och några på tallriken. Strössla över bacon och bitar av det brända purjolöksbladet. Ringla lite av dillolja i såsen och toppa slutligen med några dillkvistar.

Lycka till!

IMG_1691

 

 

Annons

5 kommentarer Lägg till

  1. Hassan Roshandel skriver:

    Du är grymt duktigt Sofie 👍

    Gilla

  2. Elna Sjögren skriver:

    Det vet jag hur duktig du är

    Gilla

    1. H R skriver:

      Bästa Sofie ❤️

      Gilla

  3. Christel Braun Bergman skriver:

    Lagade detta och det blev väldigt gott

    Gilla

    1. SofieG skriver:

      Hej Christel, vad roligt att du testade receptet och vad bra att det blev bra. Är ibland svårt att skriva recept för andra. Allt Gott, Sofie

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s